fbpx

Een goede kandidaat ervaring is belangrijk en dat is niet alleen de filmpjes op je website of de mooie fotografie, hoewel die natuurlijk wel van belang is. Het gaat ook om de vacature zelf en het digitale sollicitatie-proces.

Bij digitaal-werven doen we hier al jaren onderzoek naar. De meest recente data (2019) had 81% een formulier met CV upload. Bij 11% moest je eerst registeren. Slechts 0,4% stelde enkele vragen, terwijl voor best veel functies dit meer dan genoeg is.

Bijvoorbeeld voor die heel lastig te werven elektromonteurs MBO niveau 2 & 3. Zoals Enexis en veel energie maatschappijen zoeken. Opvallend is dat veel partijen zien dat het proces een probleem is, zoals wel blijkt uit deze quote van Enexis:

‘Slechts 24% van de kandidaten die een sollicitatie start maakt hem ook daadwerkelijk af. Zonde!’

Maar in plaats van het proces aan te (kunnen) passen moet men een work around maken. In het artikel op Werf& omschrijft Enexis het als volgt:

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te omzeilen en kandidaten toch laagdrempelig te laten solliciteren. Een van de manieren die voor ons erg goed werkt is het gebruiken van zogenoemde lead-formulieren in onder meer Facebook en Instagram.

Dit is natuurlijk ronduit ridicuul als ik eerlijk ben. Een van de belangrijkste eisen aan een ATS is tegenwoordig dat je het proces kan aanpassen aan de functie waarvoor je werft. In onze sectie New Releases staat bij elke site vermeld hoeveel sollicitatieflows er zijn. Dus op hoeveel verschillende manieren de verschillende functies moeten solliciteren. Bij Essent zijn dat er 2-4 (ze gebruiken net als Enexis trouwens SAP succesfactors, het kan dus wel) terwijl bij Eneco het er maar één is. Bij retailers als WeFashion en Hunkemöller zijn dat er zelfs 5-10.

Je ATS omzeilen, ik hoor het vaak. Mijn advies; begin meteen een nieuw selectie traject voor een nieuw ATS, want je kandidaat ervaring is wel echt van belang om aan je hiring behoeften te kunnen blijven voldoen. En je hebt gewoon in veel gevallen, bij grote organisaties, niet van elke kandidaat dezelfde informatie nodig.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.