fbpx

Hoe geef je de sfeer in een organisatie goed weer? De Deense start-up Pleo probeert het via deze vacature, gemaakt in een programma genaamd Notion. Ik zie positieve en negatieve elementen. Een evaluatie van deze lovenswaardige poging.

Titel

Als eerste de functie titel, hiring a right hand to Head of People is op zich best interessant. Zoekmachine technisch dramatisch natuurlijk, want niemand zal via google of op een vacaturebank zoeken naar een rechterhand, maar het geeft wel goed weer wat de functie is.

Bedrijfsmatige inhoud

Er staat veel over de organisatie in. Aan de ene kant is het heel veel ‘wij wij wij’, maar het is ook wel heel verhelderend. Zowel inhoudelijk als qua cultuur. Een paar voorbeelden:

 • Men omschrijft duidelijk wat ze doen (specialistische corporate creditcards)
 • Men beantwoord duidelijk mogelijke vragen (is dat een niche, we hebben 9.000. klanten)
 • Men omschrijft duidelijk waar ze staan (in 2019 80 miljoen opgehaald)
 • Men geeft de ambitie aan (op weg naar een unicorn status: 1 miljard waarde)
 • Men geeft aan waar ze trots op zijn, belangrijk cultuur ding (de funding en de awards)

Functionele inhoud

 • Men stelt het hoofd people operations (je baas) voor
 • Men stelt de rest van het team voor
 • Men stelt de omgeving voor via een organogram en wat belangrijke andere key spelers met wie je gaat samenwerken
 • In de manier waarop het team voorgesteld wordt komt de hele informele cultuur door (eerste zwaan, persoon rechts)
 • Men geeft de projecten aan die recent zijn opgelost (dan weet je waar je ongeveer aan mee gaat werken)
 • Ergens op het eind staat nog wat over de functie-eisen en de baan inhoud

Positief

Ik ben erg te spreken over de inhoudelijke kant van het verhaal. Veel informatie over de organisatie en op de manier waarop ze het doen geven ze per ongeluk veel prijs van de cultuur. Per ongeluk zeg ik inderdaad want de. nadruk op de awards en de funding leggen staat wel een beetje in contrast met het geschreven stuk dat mensen op de eerste plaats komen, waarin het eigenlijk weer gaat over de ambities van het bedrijf.

Het voorstellen van de organisatie en de mensen is ook zeer positief. Net als de recente successen van je afdeling benoemen. Dat zouden meer organisaties moeten doen.

Negatief

Veel en veel en veel te lang. Slecht opgemaakt. Ja, er is veel beeldmateriaal, maar op een manier dat het wel een mega lap tekst is. Mobiel verschrikkelijk leesbaar. Niks is optioneel, niks is uitklapbaar bijvoorbeeld.

Daarnaast is er op het eind een link, goed zoeken, naar het ATS waar je moet solliciteren. Logisch, maar je bent die hele ervaring wel meteen weer kwijt. Enige integratie was toch beter geweest. Het formulier is gelukkig dan wel weer ok.

Conclusie

Daar waar ik denk dat er inhoudelijk best wat dingen in zitten waar je van kan leren, die een organisatie als inspiratie kan gebruiken als ze zelf vacatures op hun corporate careers website gaan vormgeven is de uitvoering ondermaats.