fbpx

De vacature is, misschien wel meer dan ooit, het belangrijkste onderdeel van je recruitmentproces. De snelheid waarmee mensen scannen is alleen maar toegenomen en uit internationaal onderzoek van Career X roads, die de internationale ‘candee awards’ uitgeven, blijkt dat de meerderheid van de sollicitanten eerst solliciteert en zich pas in je organisatie gaat verdiepen als ze iets terug horen, aangezien de meeste sollicitaties toch negatief beantwoord worden als ze al beantwoord worden.

Hoewel meer sollicitanten niet per definitie betere sollicitanten betekend zijn het vaak de sollicitanten die je wel wilt hebben die afhaken bij slechte vacatures. Daarom is de vacature een essentieel onderdeel in het proces.

Uit onderzoek van Textio blijkt dat een meer ‘feminine’ vacaturetekst goed is voor het aantal sollicitanten. Interessant genoeg trekt het niet alleen meer vrouwen aan, er solliciteren ook meer mannen, maar relatief nog meer vrouwen.

1. Need to have en nice to have

Maak bij de functie eisen een onderscheid in need to have en nice to have. Vrouwen solliciteren alleen als ze aan (bijna) alles voldoen, mannen al bij 50% van de eisen. Duidelijk maken wat echt must have skills zijn en wat je eventueel kan leren of compenseren maakt een vacature veel aantrekkelijker en zorgt dat je meer mensen krijgt die misschien wel gekwalificeerder zijn dan de blaaskaken die denken dat ze aan de waslijst van eisen voldoen.

2. Gebruik geen ‘fantastische’ woorden

Je bent de beste webdesigner. Je bent een excellente onderzoeker. Je hebt een geweldig track record. Dergelijke termen trekken vooral mannen aan en een bepaald soort mannen binnen die groep. Het geeft ook een indicatie van de cultuur, daar waar in mijn persoonlijke ervaring dat juist bij de organisaties die dergelijke termen gebruiken vaak heel erg meevalt.

3. Gebruik woorden als samenwerking en collega’s 

Woorden als samenwerking, collega’s, in coöperatie met, binnen je team en andere zaken die aangeven dat je er niet alleen voor staat. Eenzaamheid is het belangrijkste minpunt van zelfstandig zijn blijkt uit verschillende ZZP onderzoeken. In organisaties werk je, als het goed is, in teams. Dit expliciet maken is belangrijke en uit onderzoek van Textio blijkt dat met name meer vrouwen solliciteren wanneer dergelijke woorden gebruikt worden.

4. Gebruik geen corporate jargon

Gebruik geen corporate jargon. Woorden als stakeholder management vallen erg slecht bij alle sollicitanten. Vakjargon is overigens geen corporate jargon. Zeker voor senior functies is het geen probleem om algemeen geaccepteerd vakjargon te gebruiken, dat kan voor experts zelfs een pré zijn. Corporate jargon, dat alleen door managers binnen een organisatie gebezigd wordt moet vermeden worden in vacatureteksten.