fbpx

Een blik over de grens. Om te beoordelen hoe goed of slecht de Nederlandse recruitmentsites zijn bekijk ik de komende tijd de genomineerden van de NORA (National Online Recruitment Awards) voor bedrijven boven de 500 medewerkers. De BBC was in 2019 één van de genomineerden.

Homepage

De homepage van de BBC schrik ik bijna van. Hij is een beetje in de huisstijl van de gewone site, maar ook weer niet echt met andere kleuren (groen i.p.v. rood) en toch ook weer niet de vele nieuwstegels die de gewone site heeft. Dus men vertaalt niet de merkwaarden en het site concept naar de recruitmentsite, zoals de NS bijvoorbeeld goed doet in Nederland, maar geeft ook geen recruitmentsite ervaring waar je meteen gelukkig van wordt.

Op de hele homepage staat behalve in het menu geen enkele mogelijkheid om vacatures te zoeken. Er staat een op zich interessant artikel over digitaal solliciteren in tijden van Corona, maar de homepage is duidelijk niet gericht op het zo optimaal helpen van de kandidaat om een baan bij de BBC te vinden.

Vacatures

De vacature-overzichtspagina dan. Hij herkent blijkbaar dat ik in Nederland ben, waar overigens geen vacatures zijn en je ook geen kans krijgt om een job-alert aan te maken als die wel ontstaan.

Het overzicht kan ik echt alleen maar slecht noemen. Sommige posities hebben een logo, andere niet. De locatie is erbij vermeld en het type functie, maar de ervaring, de opleiding en het salaris niet. Bij sommige staat er bij dat het full-time is, bij andere moet je dat raden. De hele ‘login/register’ staat prominent in beeld, maar je bent hier op zoek naar een vacature.

Een zoektocht naar recruitment geeft twee functies. Die beide niets met recruitment te maken hebben. Deze beide functies komen overigens niet naar voren als je in de categorie HR zoekt. Als je op de categorie Resourcing zoekt komen er ook geen apprenticeships naar boven in  resourcing, de enige functies die open staan. Al met al is de zoekfunctionaliteit ook ondermaats.

De vacature zelf daarentegen is niet slecht. In tegenstelling tot de rest van de site is hier een leesbaar lettertype gebruikt, is hij goed opgemaakt met een goede verhouding tekst en bullet points, die zelfs als vinkjes zijn weergegeven. Gebruikt men netjes tussenkopjes en staat er wat informatie naast. Niet alles wat ik zou willen weten, nog steeds geen ervaringsjaren, geen opleiding en geen salaris. Wel staat ook de exacte locatie op het kaartje, best belangrijk als je Londen kent.

Onder de tekst staat overigens nog heel grappig de mogelijkheid om twee documenten te downloaden. Eén met deze omschrijving in PDF, zodat je deze kan bewaren en één met de waarden van de BBC.

Solliciteren

Om te mogen solliciteren moet je eerst een account aanmaken. Het lijkt me duidelijk dat ik hier afhaak, zoals waarschijnlijk veel talenten die de keuze hebben tussenwerkgevers.

Conclusie

De BBC is natuurlijk een droomwerkgever van veel organisaties. Journalisten dromen ervan om er te werken en ze hebben een hele sterke reputatie. Blijkbaar vinden ze daarom dat ze een zeer matige ervaring kunnen bieden aan hun kandidaten. Als de ervaring die de BBC biedt tot de beste 10 van de UK hoort kan ik niet anders zeggen dan dat we in Nederland best wel goed bezig zijn.