fbpx

Via Werf& kwam ik op de site van de gemeente Medemblik, die ‘alles uit de kast haalt’ met een totaal budget van 400.000 euro om nieuwe ambtenaren te werven. Dus tijd om de nieuwe wervingssite ook aan een review te onderwerpen.

Homepage

De homepage begint bijzonder. Met veel tekst, teveel in mijn optiek. Het idee van groei mee is best interessant, maar zinnen als ‘We nodigen je van harte uit te reageren op één van onze vacatures.’ dacht ik dat we in de vorige eeuw achter ons gelaten hadden.

Vergelijk dit de actiesite van de gemeente Den Bosch (waar ik full disclosure zijdelings bij betrokken ben geweest) en je ziet het verschil zelf denk ik meteen. Dan gebruikt Medemblik toch wel veel tekst om hetzelfde te zeggen. En in een tijd waarin aandacht een schaars goed is ben ik van mening dat meer beeld en minder tekst beter werkt. Zoals mijn oud marketing docent altijd zei, een plaatje zegt 1.000 woorden.

Dat is ook meteen wat ik aan de homepage mis, een directe call to action. Waar staan die vacatures dan? Nou, ik moet scrollen. Ik zou de call to action altijd meteen in beeld zetten.

Vacatures

De vacatures zien er als volgt uit.

Ergens had dit iets meer opmaak mogen hebben van me. Laat ik een goed en minder lijstje maken van deze presentatie:

Voor verbetering vatbaar

  • Gemeente Medemblik als werkgever lijkt me logisch als je op hun site bent, maar vooruit, kan ik me nog iets bij indenken.
  • Ik mis de call to action. Ja, je moet de hele vacature kunnen klikken (dat kan, dat is goed), maar een button is waar veel mensen toch naar zoeken.
  • Ik mis de inhoud van de functie. Wat doet een strategisch adviseur directie? Wat doet een opbouwwerker (ik dacht dat we die alleen in Afghanistan hadden, zal dus wel andere functie zijn), wat beheerd een beheerder technische gegevens?
  • Alle functies staan op ‘nog 65 dagen’. Dat is een beetje vreemd.
  • Ik mis opleidings- of ervaringsniveau.
  • Ik mis beeld. Een foto, een plaatje, iets van kleur.

Goed

  • De hele vacature is klikbaar, dat is goed (maar dan nog moet je een button erbij zetten klik hier.
  • De uren per week, het salaris en de standplaats worden genoemd.
  • Ze schalen goed op mobiel.

De vacature zelf begint met een solliciteerknop, die overigens niet meebeweegt, en heeft wel het opleidingsniveau vermeld.

De vacature is verder netjes opgemaakt, met een goede afwisseling van tekst en bullets. De functies lijken goed omschreven, de ‘wat bieden we jou’ sectie is wel erg beperkt. Naast het salaris dat men heel goed vermeld staat er pensioen (duh) en opleiding en ontwikkeling (maar niet wat of hoe) en een keuzebudget. En wederom ontbreekt beeld.

De procedure is omschreven als in ‘kan onderdeel uitmaken van’, waarbij volgens mij een referentiecheck, VOG of assessment onderdeel uitmaakt van de procedure of niet. Dat mag je gewoon de kandidaat vertellen, het liefst met iets visueels.

Wel eindigt deze dan weer met 6 mooi vorm gegeven redenen om voor Medemblik te gaan werken.

Solliciteren

Solliciteren kan direct onder de vacature, iets waar ik wel fan van ben en met een eenvoudig en simpel formulier. Geen overbodige informatie en de brief is optioneel.

Dit is dus keurig en niks aan te verbeteren. Daar zal men de conversie niet op verliezen.

Conclusie

Conclusie is dat het budget niet in beeldmateriaal is gestoken en dat is jammer. Ik kan niet anders zeggen dat goede fotografie echt belangrijk is voor de site. Onderaan de homepage als je heel goed zoekt staat een foto carrousel, maar goede foto’s van hun iconische pand (het oude DSB gebouw) en vooral: medewerkers, toekomstig collega’s. De uitstraling die deze site me geeft is dat het wel een hele functionele, ongezellige werkgever is en dat is vast niet wat men nastreeft.