fbpx

Een extreem uitgebreid onderzoek van BCG met de titel: what job seekers wish Employers would know geeft een heel duidelijke antwoord op de vraag: waar zoeken werkzoekenden het liefst / het eerst. Je eigen werken bij site.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder > 90.000 werkenden en werkzoekenden in 160 landen.

Het feit dat 2/3 van alle werkzoekenden het liefste je eigen werken bij site willen gebruiken en slechts 13% via dat kanaal zijn of haar huidige baan heeft gevonden geeft aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is!

Ik zeg het al jaren en ik zal het nog een keer zeggen: er is geen investering zo rendabel als die in een goede website.

Je werken bij site is een multiplier, oftewel op het rendement van je andere activiteiten of voor het budget dat je aan advertenties moet uitgeven.

Ook goed om te weten: je hebt als organisatie als je het goed doen controle over je berichtgeving. Want op de vraag: waar zoek je de informatie die je wilt weten over de organisatie of de baan is het eerst antwoord: de website van de organisatie. De meeste gaan pas verder zoeken als ze de gewenste informatie niet kunnen vinden. Wederom: zorg dat je site de informatie heeft EN dat die ook makkelijk vindbaar is.

Wat zoekt men?

Wat zoekt men dan? Nou, nummer is is wat het betaald. Heel simpel. Inmiddels hebben meer dan 50% van alle Nederlandse bedrijven dat op hun site, maar dus ook nog bijna de helft niet. De locatie, duidelijke omschreven taken, een duidelijke uitleg van het sollicitatieproces (dus geen termen als ‘een assessment kan onderdeel uitmaken van, maakt onderdeel uit van of niet, dat behoor je te weten als de vacature online komt). Ook interessant: welke skills zoek je in plaats van opleidingen en ervaring en welke flexibele opties biedt je?

En verder

Nog een paar zaken die mij opvielen in het rapport:

  • Belangrijke reden om af te haken is traag proces
  • Niet transparant zijn of afspraken niet nakomen staat ook hoog in afhaak redenen
  • Face-to-face gesprekken (56%-57%) worden nog steeds het meest gewaardeerd als selectiemiddelen, maar online assessments staan ook nog best hoog (40%-39%)
  • Voor mij opvallend is dat persoonlijkheidassessments met 40% iets meer gewaardeerd worden dan capaciteiten assessments (39%)
  • In person assessments scoren al wat lager met 36%
  • Motivatiebrieven met 30% nog veel minder
  • Video interviews scoren het laagst, waarbij een AI video interview (23%) nog beter scoort dan een zelf gemaakte video moeten uploaden (20%)

Tot slot

Super interessant volgens mij zijn de redenen om van baan te veranderen. Dit heeft men uitgesplitst naar actieve en passieve kandidaten, en vooral die van de actieve wil ik even uitlichten. Met stip op 1 staat positie verbetering. Hoe mooi is het als je daar op je eigen site, hetzij in vacatures hetzij meer generalistisch op in kan spelen. Bijvoorbeeld door aan te geven wat interessante instroom beroepen kunnen zijn voor bepaalde functies. Zo heb ik ooit voor een klant een visual gemaakt van alle opleidingsrichtingen die ze hadden in hun instroom voor IT’er traject. Dat gaf bewijs dat je echt geen technische opleiding nodig had, wat wel in de tekst stond.

Dus zorg dat je site, die blijkbaar volgens werkzoekende, zowel actieve als passieve super belangrijk is, de informatie biedt die kandidaten willen. Bijvoorbeeld welke skills je nodig hebt voor een functie, maar ook vanuit welke functies je misschien wel over kan stappen naar de functies waar je voor werft.