In een bijzonder uitgebreid artikel op Marketingfacts wordt het grote social media onderzoek van Newcom uitgebreid ontleed. Zeer de moeite waard om helemaal door te nemen. In dit artikel zal ik de recruitment en employer brand implicaties hieruit destilleren.
Een paar overwegingen vooraf:
- Verschuivingen in social media bereik hebben vaak meer te maken met leeftijds cohorten dan gedragsverandering. Ja, er gaan mensen weg van Facebook, maar dat is relatief beperkt. Wel zie je gedrag veranderen tussen ‘veel’ of ‘sporadisch’ aanwezig.
- Verschillende generaties gebruiken verschillende social media, daar moet je rekening mee houden m.b.t. je doelgroep.
Eerste puntje van aandacht voor recruitment. De meeste recruiters leven in Linkedin. Realiseer je dat slechts 5.000.000 Nederlanders (op de 9,6 miljoen werkenden in Nederland) aangeven actief op Linkedin te zijn en slechts 1.000.000 dagelijks. Dat is dus de helft van alle werkenden die actief is en 10% die dagelijks actief is.
Slechts de helft van de beroepsbevolking zit op Linkedin en slechts 10% van de Nederlandse beroepsbevolking is dagelijks actief op Linked.
Jongeren verlaten Facebook
Onder jongeren (15 t/m 19) verlaten massaal Facebook. Ook 20-29 jarige zien een grote daling van Facebook gebruik, maar onder 30 plussers valt dat nog erg mee.
Facebook is dus nog goed voor werving van 30 plussers
Meer jongen gebruiken Instagram en Youtube minder vaak
Het aantal jongeren (15-19) dat Instagram en Youtube gebruikt neemt wel iets toe, maar het dagelijks gebruik neemt wel flink af. Dus beide kanalen zijn wel nog te gebruiken voor werving van bijbanen of early careers, maar je zal wel een iets andere strategie nodig hebben dan eerdere jaren.
Je kan jongeren nog wel goed bereiken op Instagram en Youtube, maar je zal langer, en misschien minder intenaief moeten adverteren voor hetzelfde bereik.
TikTok en BeReal
TikTok is en blijft de grote winnaar. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij de groep 20 tot 35 jarige. TikTok is het nieuwe Instagram zo lijkt het. BeReal, een nieuwkomer die authenticiteit hoog in het vaandel heeft (roepen alle EB mensen dat ook niet) is dit jaar sterk in opkomst. Of die trend zich doorzet, maar lijkt een goede plek om eerlijk te communiceren, met name voor early careers.
TiKTok is the place to be nu. Be Real zou je mee moeten experimenteren.
Conclusie
Het social media landschap verschuift. Als je niet op TikTok of BeReal zit, zoals de auteur van dit artikel, moet je misschien niet bezig zijn met bijbaan, graduate of early careers recruitment.