fbpx

Uit onderzoek van Digitaal-Werven blijkt dat vacatures niet in balans zijn. Organisaties vragen tekstueel veel meer dan ze geven. Dit alles blijkt uit de verhouding tussen het gebruik van het woord jij en wij in de teksten.

Digitaal-Werven heeft in 2018 voor het eerst ook naar de tekstuele opmaak van vacatures gekeken. Niet alleen naar de inhoud, maar ook de vorm waarin het geschreven is. Zo is naast het jij-wij gebruik ook het aantal bullet points in de tekst in kaart gebracht.

Wij – Jij woordgebruik

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van het woord wij en het woord jij (onbewust) effect heeft op hoe we een vacature percipiëren. Textio, dat maandelijks miljoenen vacatures en hun sollicitatiedata analyseert in Amerika heeft aangetoond dat een ongeveer evenwichtig gebruik van het woord jij en het woord wij tot de beste resultaten leidt. Hierbij gaat het om het daadwerkelijk aantal keer dat een woord in de tekst staat, dus ‘jij hebt en dan 5 bullets telt onbewust als 1 keer jij).

Driekwart van de Nederlandse vacatures gebruiken veel meer (72%) of zelfs alleen maar (3%) jij in hun teksten.

Bullet points

Uit dezelfde onderzoeken van Textio blijkt dat tussen de 30% en 50% van de tekst in bulletpoints optimaal is. Hier scoren bijna de helft van de Nederlandse vacatures goed op. Bijna geen enkele vacature gaat helemaal fout door alleen maar of helemaal geen bullet points te gebruiken.

Header foto of video

Een ander onderdeel dat dit jaar voor het eerst gemeten is, is de vraag of een vacature een eigen foto heeft die relevant is voor de vacature. Het gaat hier immers om vacatures op de eigen website, dus de opmaak is geheel vrij. Het blijkt dat 60% helemaal geen foto heeft bij een vacature. Bij 3% hebben alle vacatures eigen foto’s en bij 16% hebben de verschillende vacature-types, dus bijvoorbeeld IT of Finance of Verpleger een eigen foto. Hier is dus nog veel verbetering te behalen, aangezien een beeld nog altijd 1.000 woorden spreekt.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.