fbpx

De mobiele ervaring neemt toe. Twee jaar geleden zetten Bol.com een nieuwe standaard neer met hun mobile first design. Dit was één van de belangrijkste redenen dat ze dat jaar ook de Digitaal-Werven award wonnen. Bol begreep als geen ander dan een kandidaat niet zat te wachten op een lap tekst en dat dat mobiel helemaal verschrikkelijk was om te lezen. Dus bedacht men een design dat wel optimaal op de mobiel werkte, overzichtelijk, hanteerbaar en goed adaptive te maken.

Dit design was tot vorig jaar bij één andere site terug te vinden, winnaar van de Digitaal-Werven award van 2019: de Nederlandse Spoorwegen. 

Dit jaar zie we deze techniek ineens bij veel meer sites. Hoewel het onderzoek in 2020 slechts gedaan is onder de 37 kanshebbers op een nominatie zijn we acht sites tegen gekomen dit de mobiele vacature op een echte prettige manier presenteren.

Een paar voorbeelden. Van links naar rechts NTI, Van Haaren Schoenen en We Fashion.

Stuk voor stuk sites waar je dus per onderdeel kan bepalen of je het wilt lezen of niet. Een prettige mobiele interface die overzichtelijk is.

Essent

Essent heeft het op weer een nieuwe manier vormgegeven. Ik denk dat het van je smaak afhangt in hoeverre dit je ding is of niet.

De verschillende foto’s en plaatjes zijn aan te klikken voor meer informatie. Dus geen uitklap menu’s, maar visuele cue’s om verder te lezen.

Het voordeel hiervan is dat het er mooier uitziet. Het nadeel is wel dat je horizontaal moet scrollen en dat je niet verder kan lezen zonder eerst terug te gaan. Je kan bijvoorbeeld niet van ‘jij bent Essent’ naar ‘Het sollicitatieproces’. Je kan wel meteen solliciteren of zelfs de recruiter meteen bellen, maar niet verder lezen.

Ik vermoed dat dat laatste in de volgende update wel aangepast zal worden.

Essent heeft duidelijk weer een volgende stap gezet in het mobiele proces. Ik ben benieuwd of dit ook veel navolging gaat krijgen of dat er misschien een combinatie gevonden wordt tussen de visuele triggers en de pull down menu’s.

Conclusie

Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is erg gaaf om te zien dat het voorbeeld van Bol.com na twee jaar al een grote schare volgers heeft. Ik vermoed dat Bol hiermee de nieuwe standaard heeft gezet voor mobiele vacatures. Zoals Deloitte ooit jaren geleden de nieuwe standaard heeft gezet voor een goede recruitmentsite. En later Albert Heijn die ooit als eerste in Nederland bedacht dat verschillende soorten kandidaten een verschillend sollicitatie-proces zouden moeten hebben. Dat het best gek was dat je een vakkenvuller om dezelfde zaken vroeg als een IT’er op het hoofdkantoor.

It can’t be done, until someone shows us how to do it. 

Ik kan alleen maar mijn waardering uitspreken voor de innovators in deze branche. De mensen die nadenken vanuit de kandidaat en daar met goede creatieve en technische mensen een oplossing voor bedenken.

En natuurlijk zijn het de first followers die ook een belangrijke rol hebben, zoals de NS vorig jaar en alle partijen die het dit jaar hebben uitgerold. Immers maken die het gemeengoed en over een aantal jaar is het gek als je nog een lap tekst als vacature presenteert. Hier wordt de recruitmentmarkt beter van.

 

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.