fbpx

Een blik over de grens. Om te beoordelen hoe goed of slecht de Nederlandse recruitmentsites zijn bekijk ik de komende tijd de genomineerden van de NORA (National Online Recruitment Awards). Deze nominaties hebben betrekking op bedrijven boven de 500 medewerkers. EE Careers was in 2019 één van de genomineerden met een hele bijzondere site. Deze site won o.a. de RAD award voor beste recruitmentsite in de UK. Een volgens insiders op dit gebied hoger aangeschreven award.

 

Homepage

EE is een telecom provider die ook breedband internet en TV aanbiedt. Ze hebben blijkbaar ook (veel) winkels en natuurlijk een helpdesk. Ze zijn onderdeel van BT (Britisch Telecom), wat voor mij dan wel weer een bekende naam is. De site zelf is heel bijzonder. Je kan steeds een pagina ‘dieper’, er zijn er zes. Vanaf pagina 3 komen er call to actions op de pagina’s, steeds maximaal één.

De homepage is erg mooi, erg bijzonder en zet duidelijk in op employer branding. Zelf ben ik meer van de directe conversie en denk ik dat je je merk moet verkopen rondom de vacature, aangezien de data vaak aangeeft dat men pas na je bedrijf gaat kijken als de kandidaat eerst een aantrekkelijke vacature heeft gevonden, maar als je het dan doet, is dit wel een hele mooie manier.

Ik ben vooral ook onder de indruk van de korte teksten, de duidelijke boodschappen en het feit dat ze een overkill aan leeswerk geven. Als je je richt op de jongere doelgroep, en volgens mij doet EE dat, is dit wel een site die hun communicatiestijl begrepen heeft.

Vacatures

Via het menu bovenin de site staan alle functies waar ze normaal voor werven uitgebreid en prachtig opgemaakt beschreven. Via een vergelijkbaar systeem als de homepage krijg je pagina na pagina goede, mooi opgemaakte informatie over het werk.

Helaas stopt deze prachtig gemaakte site als je kiest voor apply now. Je komt in hetzelfde system terecht als je op de homepage op de laatste pagina op ‘seach for jobs’ kiest. Hoewel het zelf gemaakt is, lijkt het of ze proberen de achterkant van een ATS na te bouwen.

Dat ze op dit moment niemand meer aannemen vanwege de crisis is begrijpelijk en dat ze je dan de kans geven in te schrijven voor de talent community is zelfs weer lovenswaardig. Het proces om dit te doen is overigens wel weer heel matig.

De vacatures zelf zijn vooral tekst, heel veel tekst. Zo mooi, efficient, to the point, in lijn met de jonge generatie waar ze zich duidelijk op richten de homepage was, zo oudbollig zijn de vacatures. Niet opgemaakt, zelfs het vet of groter maken van de tussenkopjes is geen aandacht aan besteed en het kaartje is de enige visuele informatie rond de vacature.

Er jammer dan zo’n visueel aantrekkelijke site die zo duidelijk lijkt te zijn ontwikkeld vanuit de doelgroep dat allemaal verliest als je naar de vacatures gaat, de belangrijkste aspecten van je site.

Solliciteren

Het sollicitatieproces is iets dat ik nog nooit gezien heb.

Vraag na vraag na vraag na vraag. Ik bedoel echt vele ‘knock out’ vragen. Waaronder de vraag ‘hoeveel banen heb je de laatste 2 jaar gehad’ en als je daar meer dan vier invult mag je niet door.

Het hele proces eindigt met ‘sign in or register’.

Het proces is duidelijk bedoelt om kandidaten uit te screenen en af te schrikken. Blijkbaar krijgen ze veel te veel sollicitanten denk ik dan maar.

Conclusie

Dit is duidelijk een website met twee gezichten. Zo mooi als de homepage is en zo geweldig als ze de doelgroep aanspreken, zo slecht zijn de vacatures en het sollicitatieproces. Het eerste heeft ze ook de RAD award laten winnen, de rest is daar genegeerd.

Zoveel moeite als ze in het begin doen om mensen zo ver te krijgen om te solliciteren, zoveel moeite doen ze in het vervolg om deze kandidaten af te schrikken om de sollicitatie af te maken.