Een blik over de grens. Om te beoordelen hoe goed of slecht de Nederlandse recruitmentsites zijn bekijk ik de komende tijd de genomineerden van de NORA (National Online Recruitment Awards). Deze nominaties hebben betrekking op bedrijven boven de 500 medewerkers. Balfour Beatty was in 2019 één van de genomineerden.
Homepage
De homepage begint goed. Ik heb nog nooit van het bedrijf gehoord, het blijk een bouwbedrijf te zijn, maar de eerste aanblik is modern, mooi en ik had meteen een vermoeden gezien de grote brug op de achtergrond dat het om een bouwbedrijf zou gaan. Maar nog belangrijker, ik kan meteen op zoek naar vacatures.
De rest van de homepage is ook echt mooi gemaakt. Met foto’s die met een mouse over net iets groter worden. Op een hele mooie manier weergegeven relevante nieuws items. Alles lijkt een doel te hebben. Ik ben onder de indruk.
Het enige dat, ik zou bijna zeggen, traditioneel slecht in elkaar zit is de categorie indeling. Wat zou Work Winning zijn? Hoezo zijn admin, support en customer care geen functies op het hoofdkantoor? Is planning en controle geen onderdeel van project management? En als je afgestudeerd bent (graduates) kan je toch ook op het hoofdkantoor willen werken? Of in design? Het is allemaal ambigu en werkt vanuit de interne structuur, niet de externe arbeidsmarkt. Toch een minpuntje.
Vacatures
Vanuit de zoekopdracht kom ik op de vacature-overzichtspagina. Daar kan men wat leren van Auto Trader. Nauwelijks relevante informatie in het overzicht behalve de locatie. Enkel een titel, een intern nummer en een interne categorie.
Verdere filters zijn niet gedefineerd, in de Job Familly kan ik alleen ‘all’ selecteren. Dus binnen het hoofdkantoor op zoek naar HR functies of marketing functies moet ik via een keyword doen.
De zoektocht op HR levert mij zes functies op, waarvan vier relevant. Waarom een elektriciën en een bouwmanager hier tussen staan is me een raadsel.
Waarom de recruitment manager die men zoekt hier niet tussen staat is me duidelijk, die heeft geen HR in de titel of tekst, maar het is wel een functie die onder HR valt.
De zoekfunctionaliteit is ondermaats en kan echt niet. Het is heel erg intern gedacht, waarbij het vacaturenummer blijkbaar heel belangrijk is voor de organisatie, maar voor kandidaten is dat natuurlijk totaal irrelevante informatie.
Ze bieden ook geen informatie over de gewenste opleidingen, ervaringen of het salaris.
De vacature zelf is een geval van klok en klepel als ik eerlijk ben. Hij begint met een overzicht, wat op zich goed is, maar als je kijkt wat er in dat overzicht staat moet je je afvragen of dit nu nuttige informatie is voor de kandidaat. De locatie: Londen, is zinvol. Het soort contract ook. De rest? Nou, dat Londen, UK in de UK ligt lijkt me helder. De rest lijkt me niet relevant voor de kandidaat.
De vacature is verder redelijk opgemaakt. Er is gespeeld met kleuren in de tekst. Er is een goede verhouding tussen bullet points en geschreven tekst. Maar fotografie of plaatjes zijn er niet gebruikt en enige additionele informatie wordt niet gegeven. Geen leuke quote, geen foto’s van de werkplek. Het is beter dan een standaard ATS opgemaakte vacature, maar daar is alles mee gezegd.
Onder de vacature staat dan nog wel wat interessante informatie over de arbeidsvoorwaarden, een hele uitgebreide sectie van de algemene voorwaarden en de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Echter openen deze in hetzelfde venster, waardoor je weer van de vacature weg bent. Niet slim.
Solliciteren
Het solliciteren is een probleem. Zoals jullie kunnen zien zijn er twee solliciteerknoppen. De witte werkt dus niet en gaat terug naar je zoekpagina. Alleen de paarse werkt en die staat dus bovenaan de vacature. Beweegt niet mee (de witte wel) en er staat geen solliciteer optie onder de vacature.
Als ik op de juiste solliciteerknop klik krijg ik een extreem lang formulier. En met extreem lang bedoel ik 33 vragen naast de upload optie voor je CV.
Gelukkig heeft men wel een optie ‘solliciteer met Linkedin’, maar die vult niet meer dan mijn naam en telefoonnummer in. Redelijk nutteloos dus, want ik moet nog steeds mijn cv toevoegen en de andere 29 vragen beantwoorden. Zelfs mijn ‘current job title’ wordt niet ingevuld.
Conclusie
In vergelijking met de eerste genomineerde van de NORA’s, Autotrader, is Balfour Beatty sterk in alles waar Autotrader slecht in was en omgekeerd. De look en feel is goed. Ze bieden leuke informatie over bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden en zo. De vacature is iets beter opgemaakt, maar het sollicitatieproces is echt heel slecht.