fbpx

identiteitsauditorSlechts 18,5% van de grotere en bekendere Nederlandse werkgevers heeft een privacy statement dat voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens, blijkt uit onderzoek van Digitaal-Werven.

Digitaal-Werven onderzoekt al 9 jaar lang de corporate recruitmentsites in Nederland. Dat kunnen dus de specifieke werkenbij sites zijn, zoals werkenbijenexis.nl of banen.bol.com, of de vacature delen van de corporate website, zoals abnamro.com/nl/carriere/. In het onderzoek, dat meer dan honderd elementen bevat, wordt ook gekeken naar het privacy statement. Dit voldoet bij slechts 18,5% van de gevallen aan de Wet Bescherming Personsgegevens.

“Wie persoonsgegevens verwerkt, moet vooraf melden wat ze daarmee gaan doen, hoe lang men ze bewaart en hoe iemand zijn gegevens weer kan laten wissen”, Aldus ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Op zijn minst moet een bedrijf dus in zijn privacystatement opgenomen hebben wat er gebeurt met cv’s of sollicitaties via de site.

Uit het onderzoek van Digitaal-Werven blijkt dat 34% van de websites helemaal geen privacy statement heeft. Bij nog eens 37% van de organisaties is niets te vinden over sollicitaties in het privacy statement, terwijl de website wel cv’s accepteert en daarmee dus persoonsgegevens van sollicitanten.

Van de overgebleven 29% die dus wel iets over sollicitanten zeggen in hun privacy statement blijkt slechts 65% ook concreet aan te geven hoe lang een sollicitatie bewaard wordt en hoe je je gegevens uit de database kan laten verwijderen als je dit zou willen.

Bas van de Haterd, initiatiefnemer van Digitaal-Werven: “het feit dat in totaal slechts 18,5% van alle organisaties in hun privacy statement aangeeft hoe men met sollicitaties omgaat vind ik persoonlijk een teken hoe weinig aandacht recruitment krijgt binnen organisaties. Dit terwijl goed personeel volgens bijna alle organisaties een essentieel concurrentievoordeel kan geven”. “Vergeet niet dat dit stuk voor stuk grotere en bekendere organisaties zijn, die in veel gevallen eigen juridische afdelingen hebben. Het kan dus niet zo zijn dat de kennis op dit vlak ontbreekt binnen de organisatie.”

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.