fbpx

Uitstekend rapport van Riveira Partners uit de VS geeft een geweldig inzicht in het verschil tussen wat kandidaten belangrijk vinden en wat bedrijven denken dat ze belangrijk vinden. Niet eens wat bedrijven zelf belangrijk vinden.

Vorig jaar was hier op Digitaal-Werven een prachtige lezing over hoe dit met data opgelost kon worden en wat de KLM met data had gedaan om beter te communiceren rondom belangrijke thema’s voor starters. Dit rapport is gericht op executives, wat dus aangeeft dat het over de hele linie een issue is.

Ik heb even een screenshot genomen van public companies (het Riveira Rapport richt zich op verschillende stadia van start- en scale-ups). Belangrijkste voor kandidaten: Quality of Leadership, compensation, business trajectory. Verwachtingen van bedrijven: Job security, gezondheid van de organisatie, remote work en domein attractiviteit.

Totaal niet in overeenstemming. En dus zullen de websites ook relatief veel aandacht besteden aan deze zaken, waarbij ik in de praktijk de kandidaat op zoek is naar iets anders. Nu verschilt dit tussen verschillende soorten bedrijven (je trekt van nature een bepaald type persoon aan) en natuurlijk type functies.

Ik herinner me een geval waar een grote energiemaatschappij erachter kwam dat de monteurs het mega belangrijk vonden dat ze gewoon elke maar op dezelfde dag betaald kregen. Het feit dat dat bij kleine bedrijven soms niet gebeurde had niet ooit over nagedacht, bleek een goede bewegingsfactor te zijn.

De les die we hieruit kunnen leren: check met goed (onafhankelijk) onderzoek van bijvoorbeeld Intelligence Group of Universum af en toe wat je doelgroepen echt belangrijk vinden.