fbpx

Digitaal-Werven organiseert in 2021 voor het eerst de Innovatie in selectie award en deze heeft vijf genomineerden. Deze genomineerden hebben allemaal op andere manieren hun selectie aangepast, met positieve resultaten. Deze innovaties zijn onder te verdelen in drie categorieën: weg met het cv, een nieuwe talentpool aanboren en beter selecteren uit je sollicitanten. Vandaag de eerste categorie: weg met het cv.

Case: Gemeente Roosendaal

De gemeente Roosendaal heeft in 2021 voor de functie van DIV medewerker het cv en de motivatiebrief los gelaten en de initiële selectie tgedaan op basis van een game based assessment. Deze assessment is ontwikkeld samen met Ivy Works en hierbij is vooraf bepaald welke vaardigheden en karaktereigenschappen een DIV medewerker moet bezitten. De gemeente Roosendaal heeft de vijf beste kandidaten uit de test automatisch uitgenodigd voor de gespreksronden.

DIV is een bijzonder specifiek, en vaak aan de overheid gerelateerd, vakgebied. Door deze nieuwe manier van werven zijn kandidaten uitgenodigd zonder enige ervaring met DIV of met de overheid, die middels een traditionele cv selectie nooit waren uitgenodigd. De beste kandidaat uit de gespreksronde die nu dus de nieuwe DIV medewerker van de gemeente is, was zo’n persoon. Men heeft dus een medewerker kunnen werven met de juiste capaciteiten, die dat nooit via een cv had kunnen aantonen.

Case: AZ

Voetbalclub AZ is in 2018 begonnen met het structureel meten van cognitieve vaardigheden in de scouting en ontwikkeling van de jeugdopleiding. Misschien is dit geen perfecte vergelijking met een cv, maar de prestaties op het veld kunnen wel als zodanig gezien worden. Met name bij de jeugd kan dat een groot probleem zijn, omdat er nog grote verschillen zit in de fysieke leeftijd t.o.v. de genetische leeftijd. Sommige kinderen groeien nu eenmaal eerder dan anderen.

Door samen met Brainsfirst nu niet alleen naar de prestaties op het veld te kijken kan AZ ook meten of de jeugdspeler het in zich heeft om ‘een slimme’ speler te worden, naast een technisch vaardige en fysiek sterke speler. Ook geeft deze technologie AZ de kans om grote hoeveelheden jeugdspelers te testen op hun potentieel, daar waar scouting tijdrovend is omdat je meerdere wedstrijden van een speler moet zien om een goed beeld te krijgen. Tevens kan AZ de mentale ontwikkeling bijhouden tijdens de opleiding en zo zien welke trainingen spelers helpen mentaal te ontwikkelen.

Het resultaat is dat er de afgelopen jaren meer spelers zijn doorgestroomd naar het eerste elftal, die meer minuten maken en ook hogere transfer opbrengsten hebben gegenereerd.