fbpx

Nielsen Norman Group is een wereldwijd groot onderzoeksbedrijf dat onder andere online gedrag onderzoekt. Eerder dit jaar hebben ze een rapport uitgebracht hoe mensen online lezen gebaseerd op eye tracking onderzoek. Dit is onderzoek waarbij de ogen van mensen met een speciale bril of camera’s in kaart gebracht worden om te zien hoe deze mensen over een website gaan.

Het is een fascinerende studie met heel veel informatie die ik iedereen aanraad te lezen. In deze post wil ik deze informatie, in basisvorm, vertalen naar een optimale vacature.

De belangrijkste learning voor mij uit het onderzoek is dat de meeste mensen online scannen en niet lezen. Zeker bij content waar ze minder betrokken bij zijn en de eerste keer dat ze een vacature zien is dat meestal het geval. Voor terugkerende bezoekers op die vacature kan dat anders zijn, maar je zal deze eerst moeten overtuigen terug te keren. Je bedient met een vacature dus twee doelgroepen met twee doelen, terugkeren en solliciteren, met dezelfde pagina. Daar moet je rekening mee houden in de opmaak.

Je bedient met een vacature twee doelgroepen, scanners die voor het eerst op je vacature komen en lezers die terugkomen en echt interesse hebben.

Het is belangrijk om dus zowel inhoudelijk voldoende informatie te bieden, maar dit ook scanbaar aan te bieden. Die balans is lastig, maar niet onmogelijk.

De belangrijkste lessen

De belangrijkste les uit het onderzoek is dezelfde als 15 jaar geleden:

De meeste mensen lezen je content niet volledig en zeker niet linear

Dit resulteert in een aantal aanbevelingen

  • Zorg voor duidelijke koppen en subkoppen
  • Zorg voor belangrijke informatie in het begin (front loading)
  • Gebruik opmaak technieken zoals bullets en vet gedrukte woorden
  • Schrijf helder en to the point

Front loading

Een voorbeeld van Front loading ziet er bijvoorbeeld zo uit zoals bij Velox.

Koppen en subkoppen

Een mooi voorbeeld van koppen en subkoppen, en ook nog goed bullet gebruik, kan je vinden bij banen.bol.com zoals hiernaast afgebeeld. Helemaal een bonus is het als je de achtergronden nog een andere kleur of vorm geeft.

Duidelijk gemaakt voor goed scannen, met voldoende informatie als iemand dieper wil gaan lezen. Koppen en subkoppen.

Aandacht

Aandacht trekken voor bepaalde statements, zoals met vet gedrukte woorden, komen we nog niet heel veel tegen in vacatures. de NS doet het soms wel met zinnen zoals hieronder afgebeeld.

Tevens gebruiken ze quotes in de tekst. Nu is het onderzoek daar dubbel over, aan de ene kant trekt het aandacht en dat is goed, zeker omdat het hier om ‘waarom wil je voor ons werken’ gaat. Aan de andere kant is het aan afleiding voor de gefocusde lezer blijkt. Persoonlijk ben ik er fan van, omdat ik meer belang hecht aan het converteren van de scanner naar een lezer (daar draagt het aan bij) dan de lezer naar een sollicitant. Die afleiding is denk ik minder belangrijk.

Conclusie

Hoe goed is jouw vacature opgebouwd? Hoeveel bullets en tussenkopjes gebruik je? Begin je met een korte samenvatting?