fbpx

Vanuit Digitaal-Werven vroegen we ons af wat nu de belangrijkste kanalen waren voor traffic naar je vacatures vanuit de social media. Is Facebook nog altijd zo belangrijk? Een aantal jaar geleden kwamen er best wat vragen via Facebook binnen. Hoe zit dat nu met Instagram of Snapchat of TikTok?

Een tweetal polls (een gericht op Nederland en een internationaal) op Facebook (in Recruitment Vrijstaat en Recruiting Brainfood) gaven een beeld dat het niet belangrijk meer was, maar in Nederland werd aangegeven dat de advertenties wel belangrijk waren cq. makkelijker gingen met een eigen fanpage / career page.

 

 

 

 

 

 

 

Dus ben ik in samenwerking met Onrecruit in de data gedoken, want in data we trust. Dit zijn gewoon corporate klanten als bureaus, waarbij de bureaus een iets groter aandeel hebben in het geheel, vooral omdat die veel meer adverteren ook.

Hierbij hebben we gekeken enkel naar de social media, waar we Google ook toe rekenen en een splitsing gemaakt tussen organisch en betaald verkeer.

De klanten van Onrecruit zien de volgende hoeveelheden traffic gedurende de laatste 12 maanden. Dus van juni 2020 tot juni 2021.

Het is duidelijk dat Google organisch verkeer nog bovenaan staat als belangrijkste bron, met afstand, gevolgd door betaalde Google advertenties. Niet onbelangrijk is Linkedin gratis verkeer, dat is dus een combinatie van het verkeer van de corporate pagina met, naar ik vermoed heel belangrijk, persoonlijke postings. Linkedin betaald verkeer is beperkt.

Voor Facebook zien we het omgekeerde beeld van Linkedin. Betaald geeft veel traffic, meer dan Linkedin organisch, maar verder doet het niet heel veel. Instagram stelt niet veel voor, ook niet betaald en TikTok komt gewoon in zijn geheel nog niet in de mix voor. Snapchat is ook heel beperkt, hoewel bijzonder genoeg meer dan Instagram, wat misschien aangeeft hoe matig Instagram werkt voor recruitment of hoe slecht recruiters dit inzetten.

Natuurlijk speelt een selectie bias hier mee, immers kan je alleen verkeer krijgen van een medium als je erop actief bent.