fbpx

De aandacht voor Corona vanuit sollicitanten m.b.t. solliciteren neemt de laatste maanden sterk af, blijkt uit de data van Joboti, de Nederlandse recruitment chatbot.

Het grote voordeel van chatbot data is dat alle vragen hier gesteld kunnen worden, een website hoeft dus nog geen Corona sectie te hebben om te kijken of deze wel bezocht is, dat maakt deze data zo interessant. Ook kan je op basis van het soort vragen secties op je website inrichten die voldoen aan de wensen van de kandidaten.

De eerste vraag op 2 februari

De eerste vraag werd gesteld op 2 februari, nog ver voor hier in Nederland Corona een bekend fenomeen was. Een stagiair, die in China stage zou gaan lopen, vroeg via een chatbot of een bedrijf nog wel stages open had.

 Vragen door de maanden heen

Het aantal vragen waarin het woord Corona, Covid of iets gerelateerds voorkwam in de chatbots van Joboti neemt na een piek in maart sterk af. In april en mei waren het ook nog redelijk wat vragen, maar in juni zijn het er minder dan 10 verdeeld over alle klanten van Joboti, die toch echt wel serieuze klanten hebben als Gamma, Albert Heijn, Secretary Plus, Mis en Place, Vermaat en Thuisbezorgd.

Soort vragen

Daar waar het aantal vragen dus sterk terugloopt, is het soort vragen dat gesteld wordt nog altijd interessant om naar te kijken. De top drie valt bestaat uit de volgende categorie├źn.

  1. Ik ben door Corona mijn baan kwijt geraakt, en wil graag bij jullie solliciteren.
  2. Hoe gaan jullie om met Corona?
  3. Zijn de vacatures nog actueel door Corona?

Twee van de vragen gaan dus eigenlijk over vacatures, zijn die er nog? Zijn die actueel? Heb je werk voor mij.

Conclusie

De aandacht voor het virus is duidelijk sterk afgenomen onder werkzoekenden in Nederland, hoewel ik hierbij moet opmerken dat er natuurlijk op de meeste sites meteen Corona statements staan en dit ongetwijfeld van invloed is over de vragen die gesteld worden.

Mogelijk dat dit gaat veranderen als de faillisementen serieuze vormen gaan aannemen, tot op heden heeft de overheid de economie natuurlijk nog redelijk gered. De tijd zal het leren.