fbpx

Virtueel stage lopen, kan dat? Bij Boston Consulting Group (BCG) denkt men van wel. Het concept is erg interessant om iets verder in te duiken.

Het concept lijkt op een mini versie, een stage versie, van wat Google doet met de project leider opleidingen op Coursera. Google geeft je de mogelijkheid om gratis een hele opleiding af te ronden en met die opleiding maak je kans op een werkervaringsplek als projectleider bij Google. De investering is groter, het resultaat heeft iets meer body.

Bij Google moet je 6 maanden land tussen de 20 en 35 uur investeren voor het certificaat. Nog altijd haalbaar naast een baan, maar geen sinecure.

BCG kiest voor een laagdrempeligere aanpak met virtuele stages. Je kan een programma starten, de tijdsinvesteirng is 5 tot 6 uur.

Je krijgt een ‘digital badge’, geen echt certificaat, maar je doet wel ervaring op hoe het is om echt als consultant bij BCG aan de slag te gaan. De verschillende virtuele stages behandelen echt cases zoals BCG deze doet, of gedaan heeft, en geeft je de informatie die zij tot hun beschikking hadden en de doelen die zijn gesteld waren door de klanten.

Tijdens de virtuele stage leert de stagiair twee dingen. Ten eerste doet de stagiair ervaring op hoe consultants werken en van daaruit leert hij of zij skills, zoals die ook omschreven worden op de pagina. Skills als marktonderzoek, use cases ontwikkelen, impact en economische beoordelingen, en zo voort.

Tevens leert de stagiair natuurlijk BCG kennen, hoe werkt men en wat waren hun oplossingen.

De virtuele stage geeft dus op een inhoudelijke manier de mogelijkheid om meer te leren van een vak en de opdrachtgever. Het is zowel sourcing als employer branding als marktontwikkeling van je potentiële doelgroep.

Employer Branding & Sourcing

Wat ik mooi vind aan deze ontwikkeling is dat hier employer branding en sourcing in één activiteit samenkomen, terwijl de kandidaat er ook van profiteert.

  1. Je doet aan employer branding omdat je heel duidelijk je doelgroep laat zien waar je mee bezig bent, wat is er nu sterker om te vertellen wat je doet dan door… het werk te ervaren?
  2. Je doet aan sourcing, want zoals het platform dat men gebruikt ook duidelijk aangeeft, BCG benaderd actief de kandidaten die eruit springen. Het is een mooi kanaal voor graduate recruitment, waarbij je meteen met work sample testen, die de hoogste voorspellende waarde hebben van alle vormen van assessments, kan kijken naar de kwaliteit van de kandidaat.
  3. Je helpt kandidaten skills te ontwikkelen, want ze lossen niet alleen problemen op, ze leren onderweg hoe ze die problemen moeten aanpassen, wat de professionals gedaan hebben en welke tools je voorhanden hebt als je zoiets gaat aanpakken.

Conclusie

Ik ben fan. En het mooi is, dit is geen actie, dit is een continue proces. Dat echt op heel veel dingen toepasbaar is.