fbpx

Hoewel Facebook onder vuur ligt lijkt het belang van Facebook in recruitment nog niet afgenomen te zijn. De verhalen van vertrekkende mensen van Facebook zijn groter dan de cijfers over het aantal mensen dat echt niet meer op Facebook zit. De jongeren, op zoek naar een bijbaan of net afgestudeerd, zijn meer te vinden op Instagram, maar voor iedereen die de 30 gepasseerd is lijkt Facebook nog steeds populair.

Vanuit Digitaal-Werven onderzoeken we jaarlijks de 500+ grootste en bekendste werkgevers van Nederland. Ook op hun Facebook activiteiten en die zijn sterk toegenomen sinds we hier in 2012 mee begonnen zijn.

Facebook voor werkgevers

Facebook biedt mogelijkheden tot een aparte carrière tab op bedrijfspagina’s, dat is de meest ideale situatie aangezien een bedrijfspagina fans en andere betrokkenen trekt. Een aparte werken bij pagina is second best, maar nog altijd beter dan geen pagina natuurlijk. Slechts 3,1% van alle organisaties heeft geen pagina op Facebook. Zeven jaar geleden was dit nog meer dan 20%.

Super snelle reacties

We stellen elk jaar een vraag op Facebook als de organisatie daar de mogelijkheid toe biedt. Dus via messenger of via een publieke post. Dit zijn typische sollicitatievragen zoals ‘hoe lang duurt het voordat ik normaal iets hoor op een sollicitatie’ of ‘het lijkt me nogal een mannelijke cultuur, hoeveel vrouwen werken er eigenlijk bij jullie’ aan een IT- of bouwbedrijf bijvoorbeeld.

Bij 17,1% horen we nooit meer iets terug. Indien we iets horen is dat eigenlijk altijd binnen 24 uur, wat natuurlijk super snel is. Ruim 2/3 van alle organisaties waar we iets aan gevraagd hebben lukt het om binnen een werkdag antwoord te geven.

Reactie snelheid neemt af

Historisch gezien neemt het aantal organisaties zonder Facebook nog steeds af, maar ook de reactiesnelheid laat na jaren nu een dalende lijn zien. Zaten we in 2018 nog op bijna 75% reacties binnen 24 uur, is dat nu nog 68%. Het aantal onbeantwoorde vragen blijft ongeveer gelijk.

Of dit een teken is dat organisaties Facebook minder belangrijk zijn gaan vinden of gewoon een toevalligheid dat dit jaar bijvoorbeeld nog drukker was op de afdeling en de reactie iets langer op zich liet wachten zal 2020 uit moeten wijzen.